Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си, доста спорна реакция на насилието в град Шарлотсвил в събота, като отбеляза, че вина за него имат «и двете страни», предадоха Франс прес и ДПА.

В напрегнат разговор с журналисти от Тръмп тауър в Ню Йорк президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация.

«Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите, каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди раситкото насилие в градчето във Вирджиния.

Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция. Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора.

От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това, заяви Тръмп.

Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо, добави президентът. Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти, каза той.

Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като «свестен човек, а не расист».

Обичам Банън, той е приятел, каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. Ще видим какво ще стане с Банън, добави той.

В. «Ню Йорк таймс» писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро е посъветвал Тръмп да уволни Банън — изразител на американската алтернативна десница.

Според вестника на вечеря в Белия дом в началото на август основателят на «Фокс нюз» Мърдок препоръчал на президента да се отърве от бившия собственик на сайта «Брайтбарт», който го превърнал в платформа на американската крайна десница, преименувана на «алтернативна десница».

На този фон снощи на Пето авеню, близо до Тръмп Тауър в Ню Йорк, няколкостотин души протестираха против расизма, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;