Ракетните технологии от конструкторското бюро «Южное» може би са предадени на представителите на Северна Корея. Това сподели бивш сътрудник от конструкторското бюро.

В условията на анонимност той сподели, че Северна Корея е проявила интерес към украинските ракетни двигатели.

Според него, преди няколко години КНДР се опитали да откраднат от предприятието съответната документация, но били задържани.

Събеседникът на изданието предполага, че документацията за ракетните двигатели би могла да попадне в ръцете на севернокорейците, които биха могли да приложат «неофициален подход» към украинската страна.

«Представяте ли си какви пари тук могат да се завъртят? Инженерът може да ви разкаже всичко. Мен ще ме смачкат като муха», заяви източникът.

The New York Times, позовавайки се на новия доклад на Международния институт за стратегически изследвания и данните от спецслужбите днес съобщи, че Северна Корея е успяла да се договори с ръководството на украинския «Южмаш».

Именно там и се създавали ракетите и двигателите.

Към подобно сътрудничество ръководството на «Южмаш» тръгнало, лишавайки се от руските си партньори след преврата в Украйна през 2014 година.

По-късно секретарят на СНБО на Украйна Турчинов заяви, че Украйна не доставяла оръжие и военни технологии на Корея, а разпространяваната от СМИ информация е провокирана от руските спецслужби.

News Front Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;