Консулствата на Турция на територията на ФРГ все по-често отказват разрешение за отказ от турско гражданство. Deustche Welleпривежда няколко примера в подкрепа на това твърдение. 

Серхат Мустафоглу живее в Германия вече 37 г. Двете му деца са родени и израснали в Хамбург. Затова няма нищо необичайно в желанието му да получи германски паспорт. Барис Реяз и Дениз Демир също искат да станат германски граждани — Реяз живее в страната вече 24 г., Демир се е устроил в свободния ханзейски град през 2002 г. (И тримата мъже са имали проблем с турските власти, затова имената им са променени).
Властите в Германия не виждат никаква препятствия и вече са одобрили заявленията за получаване на гражданство и на тримата. Липсва обаче разрешение за отказ от турския им паспорт, което e отхвърлено от представителите на Анкара под различни предлози. На Дениз Демир дори му е съобщено, че паспортът му трябва да остане в консулството.
Това обаче не са изолирани случаи — германските власти са в състояние да приведат множество такива, при това от цялата страна. В отговор на депутати на «Левица», правителството на ФРГ потвърди, че дипломатическите представителства на Турция в три провинции — Берлин, Бавария и Хамбург, отказват да връщат паспортите на турци, които биха искали да получат германско гражданство.

Служба за въпросите, свързани с чужденците

Представителите на ведомствата, занимаващи се с предоставянето на германско гражданство на чужденци, са обсъдили проблема на едно от заседанията в Берлин, проведено през месец юни. Участниците в срещата са констатирали, че има редица случаи, в които «турски кандидати за получаване на германско гражданство» съобщават за проблеми при отказа им от турския паспорт, разказа представител на службата.
Официално, в Берлин е регистриран само един подобен случай. В Хамбург е известно за изземването на четири паспора. Но Бариз Реяз предполага, че потърпевшите са много повече. «Знам за няколко турчина, на които се е случило същото. Ако броим и тях, то броят на пострадалите ще нарасне почти двойно».
Мнозина, включително Реяз, предпочитат да не се обръщат към консулствата, опасявайки се да не им бъде отнет паспорта. Реяз дори е бил посъветват от представител на германската служба да почака. Това се е случило през март, няколко седмици преди провеждането на референдума за конституционни промени в Турция. «Във ведомството ми казаха, че сегашната политическа ситуация в Турция се е изострила, а след това може да се успокои», разказва Реяз. Германските власти не са успели да направят нищо повече за него. Помощ не са успели да окажат и на Дениз Демир, когато е останал без паспорт. «Посъветваха ме да се обърна за помощ към организацията на турската общност».

Стигмата на привърженици на Фетхуллах Гюлен

Демир се е обръщал още два пъти към Генералното консулство на Турция, но без успех — така и не е получил обратно паспорта си. Обяснение не е дадено. Но и Демир, и Реяз са уверени, че причината да откажат разрешение за освобождаване от турско гражданство може би е свързано с движението на Фетхуллах Гюлен. Властите в Анкара са уверени, че той е организирал неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г. Година по-късно зад решетките в Турция са затворени повече от 50 хил. предполагаеми привърженици на живеещия в изгнание проповедник.
«Анкара счита, че турската държава има проблем с група хора, които макар и да не са участвали активно в преврата, са част от това движение», обяснява Юнус Улусой от Центъра за изучаване на Турция и въпросите за интеграция. Експертът допуска, че изземването на паспортите е свързано с принадлежност към движението на Гюлен.
Дениз Демир е преподавал в институция, свързана косвено с движението «Хизмет». Реяз пък е бивш спортен журналист от закритото германско издание Zaman, близко до гюленистите.

Клеймо «предател»

Серхат Мустафоглу е работил в същото издание. Когато е поискал да се откаже от турско гражданство, в консулството в Хамбург са се опитали да му вземат паспорта. «Казаха ми, че няма да ми издадат разрешение, ако не го оставя». Той обаче решава да вземе паспорта си и да си тръгне.
Реяз също е получил обратно паспорта си. Сега той очаква с нетърпение потвърждение, че заявлението му за отказ от турско гражданство е удовлетворено. Но той се оплаква от съпътстващите проблеми. «Има хора, които познавам дълги години, и които сега ме наричат предател». И всичко това заради една единствена нощ — тази на опита за държавен преврат в Турция.
Дениз Демир е без паспорт вече половин година и е загубил вяра, че ще види отново документа си. Въпреки това запазва надеждата, че някой ден ще получи германско гражданство. С решение на Министерството на външните работи на ФРГ, германско гражданство може да бъде получено и без справка за отказ от първото на кандидата. Това обаче може да се случи след изтичането на двугодишен срок от подаването на заявлението за отказ от гражданство. За Демир това е реална надежда, но и проблем — в следващата година и половина той ще трябва да остане без паспорт.

Превод и редакция: Тереза Герова, Фокус

Тагове: ;