Южна Корея предложи разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в страната да се обсъди на тристранни консултации с участието на САЩ и Китай. Това съобщи днес пред агенция Йонхап информиран южнокорейски източник, предаде ТАСС.
Според Йонхап предложението е било отправено от южнокорейския президент Мун Дже-ин към китайския му колега Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург в началото на миналия месец. Си обаче не дал отговор тогава.
Южнокорейското президентство отказа коментар. «Смятаме за некоректно да обсъждаме подробности от преговорите на президента Мун с лидери на други държави», каза представител на Синия дом.
Южна Корея реши да разположи на своя територия американски ракетни комплекси THAAD през юни 2016 г. в отговор на ракетно-ядрената заплаха от страна на Севера. Наземната система е предназначена за прехващане на бойни глави на балистични ракети в крайния етап от средната отсечка на траекторията на полета и при приближаване към целта. Китай и Русия категорично се противопоставиха, тъй като според тях разполагането на тези комплекси в Южна Корея застрашава стратегическата им сигурност, БТА

Тагове: ; ; ; ;