В раздела за Турция на годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните права по света през 2016 година, Анкара отново е критикувана заради „продължаващото третиране на алевитите и алевитството като противоречащи на исляма”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). В доклада се изследва положението в близо 200 различни страни по света и се изваждат на показ неспазването на религиозните свободи от страна на правителства, терористични организации или индивидуални физически лица.

По отношение на Турция се отбелязват задържанията и уволненията от работа на служители в държавния и в частния сектор след опита за преврат от 15 юли м.г., каквито проблеми – като арести и отказ от разрешително за пребиваване, са имали и свързани с християнските групи лица.

Защитава се тезата, че турското правителство ограничава правата на малцинствата, които би трябвало априори да е приело под закрила по силата на Лозанския мирен договор от 1923 година. По-специално се посочва, че мюсюлманите, които не са сунити, както и немюсюлманите не се ползват с техните законови права и гарантираните им религиозни свободи.

Обръща се внимание, че по-специално след опита за преврат от 15 юли м.г. са се увеличили антиеврейските и антиалевитските публикации в различни медии. Също така се отбелязва, че през цялата 2016-та места за молитви на протестантите, католиците и алевитите са били обекти за нападение на някои крайно екстремистки групи. Не е пропусната и продължаващата практика в училищата да се освобождават от задължителните уроци по религия само лицата, в чийто лични документи изрично пише, че са „християни”, или „евреи”.

На всички останали, като атеисти, агностици, алевити, представители на другите групи, които не са мюсюлмани, йезиди, бахаи и на всички други, в чийто лични документи не е отбелязана религиозната принадлежност, не се признава това право на личен избор.
Отново се напомня, че на Арменската патриаршия не се признава статутът на автокефална.

Съобщават се и други конкретни факти, като закриването на 20 телевизии и радиа сред пуча от 15 юли м.г. по скалъпени обвинения, че извършват пропаганда на тероризма, или критикуват президента Реджеп Тайип Ердоган; съдебните процеси срещу интелектуалци като Фазъл Сай и Джанан Арън по обвинения за подигравка с религията; нападението над църква в Малатия, при което са загинали трима души, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;