Вътрешен доклад на германската армия разкрива, че военнослужещ от Бундесвера е починал след провеждането на учения при високи температури, съобщава вестник Das Rheinische Post.
На 19 юли шестима войници са били приети в болница в град Мюнстер, провинция Долна Саксония, след като са били включени в тренировъчен марш. Десет дни по-късно единият от тях е починал, а друг все още остава за лечение в интензивното отделение.
При медицинския преглед е установено, че телесната температура на четирима войници е повече от 40 градуса — симптом на топлинен удар, твърдят блогъри, получили достъп до вътрешния доклад на въоръжените сили.
Наскоро в Австрия почина войник, който е марширувал на открито при температури от 38 градуса по Целзий. Справка показва обаче, че на 19 юли температурата в Мюнстер е била само 27,7 градуса.
Говорител на Министерството на отбраната съобщи, че вероятна причина за топлинния удар е станала консумация на енергийна напитка, което е довело до трагични последствия. Все още обаче няма ясни доказателства за това твърдение. Известно е обаче, че по време на ученията войниците са били оборудвани с оръжие, бронирана жилетка, яке, защитен костюм и каска.
Председателят на Комисията по отбрана в Бундестага, Ханс-Петер Бартелс, призна, че случаят е много необичаен и остава загадка. Той обаче бе категоричен: «Докато не изясним какво се е случило, да се забранят всякакви спекулации за евентуална вина от страна на войниците», Фокус

Тагове: ; ; ; ;