В рамките на подготвителния етап за стратегическите учения „Запад 2017“, от началото на седмицата в Беларус започнаха да пристигат руски подразделения, които – както поясниха от Министерството на отбраната в Минск, в периода 21-25 август „съвместно ще отработват комплекс действия за тилово и техническо обезпечение“.

Изглежда, че НАТО се притеснява от провеждането им, коментира вестник „Независимая газета“.

Под неостаряващото мото за руската заплаха, свързана с маневрите „Запад 2017“, Алиансът планира разместване в страните от Източна Европа на допълнителни контингенти. Съответната информация бе потвърдена от дипломатическия представител на Естония в Руската федерация Арти Хилпус.

В края на август в балтийската страна ще бъде изпратено подразделение на американската 173-та десантна дивизия от 150 военнослужещи.

Подсилени ще бъдат обаче и други страни от НАТО, граничещи с Беларус и Русия, без при това да се взимат предвид частите, наброяващи хиляда войници, които вече са дислоцирани в Полша, Литва, Латвия и Естония.

В периода, в който на територията на Беларус ще са в ход ученията „Запад 2017“, в Украйна ще бъдат съсредоточени до две хиляди войници за маневрите на НАТО Rapid Trident.

В рамките им ще бъдат отработватвани бойни задачи с въоръжение и техника, включително шест самолета и 10 хеликоптера.

До този момент информацията за броя на войниците, които ще бъдат включени в „Запад 2017“, както и точното място, на които ученията ще бъдат проведени, не се уточнява, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;