Един от лидерите на националистите, събрали се в Шарлътсвил, щата Вирджиния, чийто протест завърши с безредици из градчето и смъртта на един човек, е вдъхновен от примера на румънското фашистко движение, действията, на което, доведоха до смъртта на десетки хиляди по време на извършени погроми през 30-те години на XX век, пише Balkan Insight.
Един от организаторите на мероприятието „Обедини дясното“ в Шарлътсвил стигна до заглавията в румънските вестници, заради това, че е носил тениска с лик на румънски фашистки лидер от Втората световна война.
Матю Хаймбах, на 26 години, е лидер на базирана в щата Индиана „Традиционна работническа партия“ и съосновател на „Традиционалистката младежка мрежа“. Той е носил тениска с лика на румънеца Корнелиу Зеля Кондреану, лидер на фашисткия легион на Архангел Михаил („Желязната гвардия“).
„Гвардията“ е зад няколко погрома, по времето около Втората световна война, когато са избити десетки хиляди румънски евреи и цигани.
Хаймбах е добре известен в средите на белите националисти в САЩ, след като беше съден, че е ударил човек по време на митинг на Доналд Тръмп в щата Кентъки през 2016 година, Фокус

Тагове: ; ; ;