Пекин е убеден, че търговската война между Китай и САЩ, ако такава бъде разпалена от американските партньори, няма да доведе доникъде и ще нанесе вреда на двете страни.

КНР, подчертават от китайската столица, няма да стои с ръце на кръста и ще даде убедителен отговор на американския натиск.

Така Пекин реагира на подписания от Тръмп меморандум, който възлага на представителя на САЩ в търговските преговори Робърт Лайтхайзер да изясни, следва ли да се инициира разследване по въпроса за предполагаемото нарушение от Китай на интелектуалните права на американски компании.

Президентът на САЩ подписа документа в Белия дом в присъствието на министъра на търговията Уилбър Рос, министъра на финансите Стивън Мнучин и други членове на администрацията.

ГРЕШКАТА НА ВАШИНГТОН

Китайската страна е убедена в погрешността на изначалната стратегия на американския лидер, който се надява чрез заплаха от търговска война да застави Китай да притисне КНДР и да принуди Пхенян да се откаже от по-нататъшно развитие на своята амбициозна ракетно-ядрена програма.

Грешката на Вашингтон е, както считат в Пекин, първо, в това, че самият Китай съвсем не иска да вижда в лицето на КНДР ядрена държава и по никакъв начин не поощрява подобни мисли отвъд океана.

Второ, възможностите на Китай за влияние над КНДР, уви, са ограничени и вече предприетите мерки правят тези възможности още по-лимитирани.

Пхенян води своя собствена игра, прикривайки се зад «големия брат» — Китай, а отчасти и поставяйки го под американски политически, икономически и военен натиск.

Това на брифинг заяви официалният представител на МВнР на КНР Хуа Чунин.

«Губят и двете страни»

«Надяваме се, че американският представител ще прояви дължимото уважение и ще се придържа към обективна позиция. В случай, че САЩ не вземат под внимание трезвите факти, проявят неуважение към правилата на многостранната търговия и прибегнат до мерки, подриващи двустранните търговско-икономически отношения, Китай няма намерение да наблюдава с ръце на кръста това и задължително ще предприеме всички възможни ответни мерки от аналогичен характер», се казва в публикуваното във вторник изявление на Министерството на търговията на Китай.

В документа се отбелязва, че правителството на КНР «с решимост ще защитава законните правата на китайската страна».

«Търговската война води до никъде», пише агенция «Синхуа» във връзка с американските заплахи.

«Търговските отношения между Китай и САЩ по своята същност са взаимоизгодни, — подчертава коментатор от агенцията. — Двете страни трябва да решат своите притеснения чрез диалог, защитавайки здравословното развитие на деловите връзки».

«Китай предупреждава: в случай, че Белият дом започне «дипломатически хазартни игри», ще изгубят и двете страни», информира американските партньори вестник  «Хуанцю шибао».

Заедно с това, според изданието, Китай едва ли ще понесе действително сериозен ущърб в случай на реализирането на американските заплахи.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;