Губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган заяви във вторник, че подкрепя предложението да се свали паметникът на главния съдия Роджър Тейни, който узаконил робството през 1857 година.

По-рано с такова предложение се изказа спикерът на Палатата на представителите на щата Майкъл Буш, съобщи вестник  The Baltimore Sun.

 

Както съобщава изданието, Роджър Тейни, петият председател на Върховния съд на САЩ, е роден в Мериленд.

Той се прославил като автор на решението, според което жителите на САЩ биват признати за роби и нямат гражданство на страната.

В събота в Шарлотсвил имаше сблъсъци, при това ожесточени, между ултрадесни активисти, включително неонацисти, расисти, представители на Ку-Клукс-Клан и техните леви противници на базата на решението на местните власти да демонтират паметника на командващия армията на южняците в Гражданската война генерал Робърт Лий.

Гражданската война завършва с победата на северняците и отмяната на робството, но символиката на южняците се използва в САЩ и до днес, макар много да я считат за символ на расизма.

Шествието в Шарлотсвил, сред участниците има членове на Ку-Клукс-Клан и неонацисти, прерасна в сблъсъци с техните леви опоненти.

В резултат десетки хора пострадаха, наложи се властите да въведат извънредно положение в града.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;