Полша вече е «центъра на тежестта» на американските войски в Европа, заяви във Варшава високопоставен американски военен, цитиран от Франс прес.
Генерал Бен Ходжис, командващ американските сухопътни сили в Европа каза в полската столица, че страната «се е превърнала за Съединените щати в центъра на тежестта за всичко, което правим в областта на възпирането».
САЩ са разположили войници на източния фланг на НАТО срещу Русия, отбелязва Франс прес.
«Стотици американски военни тренират всеки денЕ на различни места в цяла Полша заради толкова важното й местоположение», каза генерал Ходжис. Той увери, че страната играе «лидерска роля» в НАТО.
През май американската армия създаде нов щаб в Полша, който отговаря за около 6-те хиляди нейни войници, участващи от началото на годината в операции на Алианса и САЩ в Източна Европа, припомня Франс прес. Това разгръщане, едно от най-големите за американските въоръжени сили в Европа след края на Студената война, има за цел да успокои съюзниците в най-източната част на континента, които се безпокоят от честите руски военни маневри близо до техните граници и от конфликта в Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;