Безредиците в американския Шарлотсвил доведоха до кръвопролитие: един от «разсърдените» бели нахлу с мръсна газ с автомобила си върху група леви протестиращи, пишат СМИ, коментирайки «амбивалентността, с която Тръмп осъди събитието», критикувайки «политиката на идентичност, която отново се стреми да раздели американците по раса, етническа принадлежност и конфесии».

Шарлотсвил, щата Вирджиния, обикновено не попада в общонационалните радари на Америка, но през почивните дни, когато аморфният алианс на крайно десните, включващ бели националисти, неонацисти и членове на Ку-Клукс-Клан, тръгна към града, за да протестира срещу планираното сваляне на статуята на генерала от армията на Конфедерацията Робърт Ли, се оказа в центъра на най-важните събития в страната, пише Адам Тейлър за The Washington Post.

Сблъсъците започнаха, когато крайно десните проведоха факелно шествие в нацистки дух, разказва авторът.

В щата бе обявено извънредно положение.

Скоро след това мъж, очевиден поклонник на нацистката символика, се вряза с автомобила в тълпата протестиращи.

«В конфликта, който, както изглежда, е съсредоточен върху все още спорните моменти от американската история — гражданската война и робството, символиката на някои участници в марша на крайно десните придоби международен отклик», отбелязва авторът.

Някои наблюдатели видяха също чуждестранно влияние.

Но журналистът подчертава: «Идеите, от които се ръководят американските крайно десни, НЕ са изобретени в Москва».

Съпротивата срещу унищожаването на паметници и символи на Конфедерацията е доста по-стара от «ултрадесните» групировки, се казва в статията.

Впрочем, «насилието на крайно десните, както изглежда, е една от тези редки теми, по които праволинейният президент Тръмп не е способен да се изкаже», отбелязва Тейлър.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;