«Дуелът под формата на заплахи между президента Тръмп и севернокорейските военни предизвика въпроси за това, какви са процедурите в САЩ в случай на превантивна ядрена атака. Отговорът е суров: ако президентът иска да нанесе удар, неговите военни съветници нямат други възможности, освен да изпълняват заповеди или да подадат оставка”, пише Дан Ламот в The Washington Post.

«Този ред съществува десетки годни, но той привлече вниманието към себе си след като във вторник Тръмп предупреди, че новите заплахи от страна на Северна Корея ще бъдат “посрещнати с огън и ярост, със сила, на която светът по-рано никога е е виждал”.

Пхенян в отговор каза, че разглежда възможността от превантивен ракетен удар по Гуам, в четвъртък Тръмп не остана по-назад: той отказа да свали от дневния ред възможността от американски превантивен удар и предположи, че неговите коментири са били недостатъчно твърди”, се казва в статията.

“В заключението на Научно-изследователската служба към Конгреса от декември 2016 година се казва, че президентът “не се нуждае от съгласието на неговите военни съветници или Конгреса на САЩ, за да даде заповед за пуска на ядреното оръжие”.

Освен това, в заключението се казва, че “нито военните, нито Конгресът не могат да отменят тази заповед, пише журналистът.

Причината е проста: системата е настроета така, че САЩ да могат да нанесат ядрен удар за броени минути.

В случай на ядрена атака на САЩ това би позволило почни мигновено да й бъде отговорено, пояснява Брюс Блеър, офицер в оставка, специалист по ядреното оръжие”.

Предполага се, че Тръмп ще трябва да проведе среща с министъра на отбраната Джеймс Матис, с ръководителя на апарата на Белия дом Джон Кели, с председателя на Обединения комитет на началник щабовете генерал Джузеф Данфорд и със съветника по националната сигурност генерал Макмастър.

Но ако те се опитат да предотвратят или забавят изпълнението на президентската заповед, това ще бъде “непозната територия”, според Блеър.

“Според действащия Закон за пълномощията в условията на военно време от 1973 г, на президента не му е нужно разрешението на Конгреса за каквито и да било военни действия в течение на 60 дена от момента на началото на войната. Двама депутати, членът на Палатата на представителите Тед Ле (демократи от Калифорния) и сенаторът Едуард Марки, също демократ, се опитиха да лишат президента от възможността първи да нанесе ядрен удар, докато Конгресът обяви война, но техните старания не доведоха до нищо, малко е вероятно да доведат до каквото и да било, докато в двете палати на Конгреса преобладават републиканците”, завършва изданието.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;