Британското издание The Times заби тревога — немските политици все по-активно и по-малко срамежливо призовават канцлера на Германия Ангела Меркел не просто да нормализира отношенията с Москва, но и дори да «херметизира конфликта около Крим».

Става дума за представители на партии, които тази есен, както се очаква, успешно ще се борят на парламентарните избори.

The Times: Сразу две немецкие партии отчитали Меркель за Россию

За Меркел, явно, настанаха трудни времена. Малко хора в Германия се съмняват, че в резултат на предстоящите избори тя ще запази за себе си поста канцлер.

Независимо от това експертите и до днес не могат точно да отговорят на въпроса, с какви точно предизборни обещания тя ще спечели поредната победа.

А до изборите остава само малко повече от месец.

Тук нещата не са в самата Меркел, а в нейното обкръжение, което все по-активно публично призовава канцлера по-често да си спомня за националните интереси на Германия, а не на САЩ и дори не на ЕС като цяло.

Никога до момента Меркел не се е чувствала толкова политически некомфортно, както сега.

В Берлин отново стана модерно да се говори за приятелство и сътрудничество с Русия. За което и пише  The Times.

В изданието се отбелязва, че немските политически сили — Свободната демократическа партия на Германия и Лявата партия — са предложили на Меркел колкото се може по-скоро да нормализира отношенията си с Русия.

Вероятно канцлерът би искала да игнорира подобни изявления.

The Times подчертава, че именно тези две партии най-вероятно ще станат съюзници на Християн-демократичния съюз начело с Меркел.

Ако експертите са дали правилна прогноза, но новият-стар канцлер ще се наложи да отчете пожеланията на колегите си в политиката.

Какво точно искат от Меркел съюзниците?

 

В The Times не крият, че канцлерът е призовавана към по-позитивен подход към разведряването на напрежението и връщането на Германия в ролята й на посредник в процеса на подобряване на отношенията между Русия и Запада.

Ден по-рано в интервю за медийната група Funke лидерът на СвДП Кристиан Линднер пряко заяви:

«Ние трябва  да излезем от задънената улица. Трябва да се опитаме отново да установим отношения с Русия».

Той добави:
«Страхувам се, че към Крим следва да се отнасяме като към дългосрочно временно състояние….Трябва да се херметизира всичко това, за да се постигне прогрес по други направления».

Но готова ли е Меркел да изведе Германия от тупика?

News Front Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;