Сключеното през юли 2015 г. от Техеран и великите сили ядрено споразумение предвижда Иран да използва ядрената си програма само за мирни цели срещу постепенно вдигане на международните санкции.
«Неуспехът с използването на санкциите и принудата отведе предишните им администрации до масата за преговори», заяви Рохани в реч пред парламента, излъчена по телевизията. «Но ако те искат да се върнат към тези методи, със сигурност и в много кратък срок — не след седмици или месеци, а до дни или часове — ние ще се върнем към положението (отпреди споразумението, бел. АФП) по много по-категоричен начин», каза той.
Американският лидер Доналд Тръмп доказа на света, че «не е добър партньор», заяви още преизбраният наскоро ирански президент.
«През последните месеци светът видя как САЩ, освен че постоянно нарушаваха обещанията си, засягащи ядреното споразумение, неведнъж пренебрегваха международни споразумения и показаха на съюзниците си, че не са добър партньор», подчерта Рохани.
В средата на юли американската администрация наложи нови правни и финансови санкции на ирански лица и организации, свързани с програмата за балистични ракети, забранена с резолюция на ООН, и с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.
В края на миналия месец Конгресът на САЩ гласува санкции срещу Иран, обвинявайки го, че развива балистичната си програма, нарушава човешките права и подкрепя групировки като ливанската Хизбула, смятани за терористи от Вашингтон, припомня АФП, БТА

Тагове: ; ; ;