Государственный секретарь США Рекс Тиллерсон и глава Пентагона Джим Мэттис в Вашингтоне. Архивное фото
  Вашингтон e за дипломатически методи за регулирането на конфликта с Пхенян, но е готов към «силови варианти» за решаване на кризата, се казва в публикуваната във вестник  WSJ
съвместна статия на държавния секретар Рекс Тилърсън и главата на Пентагона Джеймс Матис.

КНДР, независимо от санкциите на Съвета за сигурност на ООН, не прекратяват ракетните изпитания под предлог, че се защитават от САЩ. По-рано Пхенян и Вашингтон си размениха заплахи.

В публикацията на главите на дипломатическото и военното ведомства се отбелязва, че целта на «кампанията е мирен натиск» от страна на САЩ — недуклеаризация на КНДР.
«САЩ нямат интерес да сменят режима или ускорено да обединяват двете Кореи», заявяват Тилърсън и Матис.
Те отбелязват, че дипломатическият подход на САЩ се споделя и от други страни, в частност от Китай.
Според Тилърсън и Матис, «докато дипломацията е по-предпочитаното средство за промяна на действията на КНДР, тя ще бъде подкрепена и от военни варианти».
Вид на площадь Ким Ир Сена в Пхеньяне. Архивное фото
В статията се казва също, че «САЩ са настроени към преговори с Пхенян», но очакват от КНДР незабавно прекратяване на провокативните действия, в частност ракетните изпитания.
Те добавят, че «сега Северна Корея е изправена пред избор» — мир, процъфтяване и международно признание или война, бедност и изолация.
Централната телеграфна агенция на Корея по-рано съобщи, че севернокорейските военни проучват възможността да се нанесе ракетен удар по американските военни обекти на остров Гуам в западната част на Тихия океан.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Корея «с огън и ярост», ако заплахата от страна на КНДР се превърне в реалност.
Тръмп заяви, че, ако лидерът на КНДР Ким Чен Ун «направи нещо с Гуам, със Северна Корея ще се случи такова събитие, които още никой не е виждал».
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;