Посольство России в Вашингтоне, США. Архивное фото
  Вашингтон може да ограничи придвижването на руските дипломати в САЩ и да ожесточи процедурата по нотификация, съобщи вестник Известия«, позовавайки се на дипломатически източници.Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова. Архивное фото
По данни на изданието, става дума за съкращаване на периметъра на придвижване на руските дипломати и на техническите сътрудници от посолството и консулствата от настоящите 25 мили (40 км) до 10-15 мили (16-24 км).
Нещо повече, за дипломатите ще бъде въведена процедура по нотификация, според която работниците в дипломатическата мисия трябва три  работни дни по-рано да уведомяват държавния департамент за плановете си да пътуват на разстояние, надвишаващо задължителните норми от американските власти.
Това е най-твърдата мярка, която се разглежда от държавния департамент.
Смысл санкций без пропаганды
Сега, както припомня изданието, действа ограничение от 25 мили, въведено в периода на администрацията на Обама. То се отнася до дипломатите от младше и средно звена.
Работниците от дипломатическата мисия са задължени да уведомяват държавния департамент три дена по-рано, ако планират да отпътуват на по-голямо разстояние.
За съветниците и дипломатите от по-високите звена тази норма не действа.
Има вероятност стандартите силно да се ожесточат.
Разстоянието от 25 мили може да бъде съкратено до 10-15, а  уведомлението ще бъде задължително за всички работници от дипломатическата мисия, казват източниците на «Известия».
По всяка вероятност изключение няма да бъде и посолството на Русия във Вашингтон.
Според събеседник на изданието, тези мерки могат да станат още по-болезнени за руския дипломатически корпус, отколкото закриването на едно от консулствата.
Своето окончателно решение американската страна ще обяви до 1 септември.

По-рано Русия оряза състава на американската дипломатическа мисия до рамките на руската мисия в САЩ — по 455 човека от всяка страна.

Американските дипломати имат забрана да ползват вилите в Сребърен Бор и складовете в Москва.
Според МВнР на Русия, тези мерки са отговор на приетите от американския конгрес нови антируски санкции.
Петя Паликрушева за News Front
 

Тагове: ; ; ; ;