Главният съперник на германската канцлерка Ангела Меркел на предстоящите избори Мартин Шулц изрази днес увереност, че може да я измести въпреки голямата й преднина в социологическите проучвания, предаде Асошиейтед прес.
Шулц отбеляза по германската телевизия Цет Де Еф, че остават още шест седмици до изборите на 24 септември.
«Мисля, че все още имам добри шансове да оглавя следващото правителство», заяви той.
Германия се радва на рекордно ниска безработица, балансиран бюджет и силна икономика, така че Шулц трябва да води тежка битка, за да победи Меркел. В телевизионното интервю той беше предизвикан да каже защо хората да гласуват за неговата Германска социалдемократическа партия, а не за Християндемократическия съюз на канцлерката.
«Германия се справя добре . . . но заявлението, че Германия се справя добре не означава, че всички германци се справят добре», заяви Шулц. «Ние трябва да сме много по-добре в доста области», каза той.
Шулц отбеляза, че неговите социалдемократи са коалиционен партньор на Меркел в правителството и заслугите за успехите не би трябвало да се приписват само на нея. Той каза, че ще се радва да състави нова т.нар. голяма коалиция след изборите, но под негово ръководство.
По думите му са необходими повече инвестиции в цифровата инфраструктура, програмите за обучение и помощта за семействата с по-ниски доходи.
Според оповестено днес проучване на социологическата агенция «Емнид» за в. «Билд» социалдемократите са увеличили подкрепата си с един пункт до 24 процента, а поддръжката за консерваторите на Меркел остава непроменена на 38 процента.
Шулц отправи критики към германската автомобилна промишленост след скандала с фалшивите дизелови емисии, като каза, чевисокоплатените «мениджъри във «Фолксваген», «Даймлер» са пропуснали бъдещето», като не са инвестирали по-рано в алтернативни технологии.
По думите му сега изглежда се мисли, че шофьорите на дизелови автомобили, пътниците, доставчиците и малките производители, ползващи дизелов транспорт, «би трябвало да платят сметката».
«Твърдо съм против това», заяви той.
«Безотговорните мениджъри от автомобилната промишленост би трябвало да поемат отговорност», каза Шулц, БТА

Тагове: ; ; ;