Военният контингент на САЩ трябва да напусне Афганистан, защото кампанията на Вашингтон се оказа безрезултатна, счита специалният представител на президента на Русия за Афганистан, директорът на втория департамент за Азия към МВнР Замир Кабулов.

 

«Москва никога не е бързала при извеждането на войските на САЩ от Афганистан, но доколкото армията на САЩ реално нищо не може да направи там, нека си вървят от Афганистан.

Американската кампания в Афганистан се провали.

Афганистан може да се превърне с световен инкубатор на международен тероризъм.

Той, всъщност, частично вече е  такъв», заяви Кабулов в интервю за вестник  «Известия«.

Дипломатът подчерта също, че Русия е против замяната на постоянната армия на САЩ с наемници в Афганистан.

«САЩ са в отчаяние, плановете да се заменят професионалните военни с наемници — това е глупост.

Това няма да доведе до нищо добро: наемниците просто ще избягат. Те ги събират из целия свят, съгласяват се за пари. Как въобще имат намерение да воюват срещу талибаните?», цитира изданието думите на Кабулов.

По-рано USA Today,

позовавайки се на основателя на една от най-крупните в света военни фирми  Blackwater Ерик Принc съобщи,

че Белият дом активно разглежда въпроса за привличането на сътрудници на частни военни компании за провеждането на подготовка и оказване на подкрепа на военнослужещите в Афганистан, с което се занимава и кадровия състав на американските въоръжени сили.

В Афганистан се намират около 13 хиляди военнослужещи от международната коалиция, в това число около 8-4 хиляди американски войници и офицери.

В съответствие с изводите на генералния инспектор на правителството на САЩ по въпросите на реконструкцията в Афганистан Джон Сопко, властите в Кабул през ноември 2015 г. са установили пълен контрол на 72 % от територията на страната, а към ноември 2016 г този показател е намалял до 57 %.

News Front

 

Тагове: ; ;