Иранският парламента гласува днес отпускането на 520 милиона долара за развитието на балистичната програма на Иран и за финансиране на регионалните дейностите на елитните въоръжени сили на страната — Гвардейците на революцията, предаде Франс прес.
«Американците трябва да знаят, че това е само първата ни стъпка», предупреди председателят на парламента Али Лариджани, след като обяви, че парламентаристите са подкрепили с огромно мнозинство серия мерки, чиято цел е «справянето с терористичните и авантюристични действия на Съединените щати в района».
Законопроектът за отпускане на 260 млн. долара за развитието на ракетната програма и също такава сума за силите «Кудс» (подразделение на Гвардейците на революцията, отговарящо за външните операции) беше подкрепен от 240 от присъстващите 244 парламентаристи, посочи държавната осведомителна агенция ИРНА.
Този законопроект се подкрепя от външното министерство и правителството и е част от поредица мерки в отговор на приетия наскоро от Конгреса на САЩ закон, предложени от надзорния съвет, който следи за изпълняването на споразумение с големите сили по иранската ядрена програма, каза днес иранският заместник-външен министър и висш преговарящ Абас Арагчи.
През юли САЩ наложиха на Иран нови санкции, насочени срещу неговата ракетна програма.
«САЩ остават дълбоко загрижени от пагубните действия на Иран в Близкия изток, които саботират стабилността, сигурността и благоденствието в района», заяви тогава говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт. Тя осъди «трайната подкрепа на Иран за терористични организации като Хизбула, Хамас и Ислямски джихад, които заплашват Израел и стабилността в Близкия изток», БТА

Тагове: ; ; ; ; ;