Джеймс Матис даде нови инструкции на Google и Amazon за кибер-войната

Дата на публикуване: 14 08 2017, 18:06


Министр обороны США дал новые инструкции Google и Amazon по кибервойне

На 9 август американският министър на отбраната Джеймс Матис заплаши Южна Корея с «унищожаване на населението», ако правителството на Северна Корея не изпълни исканията на САЩ. Това пише  Wsws.org.

Скоро след това този бивш генерал от Морския корпус, който заради неговата кървава Битка за Фалдуджа през 2004 г. нарекоха  «Mad Dog Мэттис» замина в командировка в Силиконовата долина.

Той не посети военните бази, а се отправи към мястото, където се намира Amazon в Сиатъл и в отделението към Министерството на отбраната в Силиконовата долина, което тясно си сътрудничи с концерна Google.

Тези действия на министъра на отбраната на САЩ показват, че американските концерни играят голяма роля, когато трябва да се потуши политическата съпротива вътре в страната.

Военните в САЩ, спецслужбите и крупните медийни концерни понастоящем работят съвместно с технологичните компании, за да заставят да замълчат пацифистките сайтове чрез целенасочена цензура.

Google проявява особена активност към World Socialist Web Site.

Под егидата на борбата с фалшивите новини беше създаден нов алгоритъм на търсенето.

В продължение на последните три месеца беше фиксирано падане на трафика на водещите «леви» уеб-сайтове с 45 %.

Трафикът на търсенето в Гугъл на уеб-сайта  World Socialist Web Site падна с две трети по повод въвеждането на политическата цензура.

Без съмнение, алгоритъмът на цензурата в  Google, бе един от важните въпроси, по които Матис говори с главните специалисти.

Официалната цел на визитата му, обаче, е интеграцията на компанията от Силиконовата долина с военния отрасъл.

На 10 август Матис се срещна с генералния директор на  Amazon Джеф Безос в штаб-квартирата на  компанията в Сиатъл.

На следващият ден Матис говори в щаб-квартирата в Експерименталния иновационен отдел за отбрана Defense Innovation Unit Experimental (DIUX).

Маттис заяви, че партньорството на Пентагона със Селиконовата долина относно  DIUX превръща американските военни «в по-фатални и по-ефективни», отколкото когато и да било. В  DIUX са разпределени поръчките за създаването на технологии от ново поколение за американските високотехнологични компании.

В рамките на същата операция са сключени договори на обща стойност  $ 100 млн за 45 пилотни проекта в такива области, като изкуствен интелект, автономни машини и космически технологии.

В своя уеб-сайт DIUX кани технологичните компании да вземат участие в разработки за «повече от 100 милиона долара».

Матис заяви, че американските военни са готови към военен сценарий със Северна Корея.

Още по-важен момент е възможността чрез високотехнологичните компании да се води информационна война и да се влияе върху общественото мнение с цел да се потушат пацифистките и опозиционните сайтове и да се настрои мнението в полза на Пентагона.

Важна роля във всичко това играе т.нар. «мозъчен център» под името  Jigsaw (Головоблъсканица), който е дъщерна компания на  Google. Президент на Jigsaw е Джаред Коен, който по-рано беше съветник на министъра на външните работи Кондолиза Райс и Хилъри Клинтън.

Най-известният проект от главоблъсканицата е системата „Perspective API“ «Перспектива API», която и осъществява цензурата на коментарите в Интернет.

Компания нарича това «нов инструмент за уеб-издателите, за откриване на вредните коментари, които могат да възпрепятстват цивилизования обмен на информация.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;