Жертвите на свлачища и наводнения в Непал след поройни дъждове в Хималаите станаха 49, а най-малко шестима загинаха в съседна Индия, съобщиха днес властите, цитирани от Ройтерс и Франс прес.
Очаква се броят на загиналите в Непал да се увеличи, тъй като най-малко 35 души са в неизвестност, посочи министерството на вътрешните работи. Най-малко 20 са ранени, а хиляди са останали без подслон, отбелязва ДПА.
Хотелиер съобщи, че се е наложило да извози туристи със слон до най-близката магистрала. Над 100 души са загинали тази година в Непал вследствие на мусонните дъждове, връхлитащи страната между юни и август, посочва АФП.
В съседна Индия жертвите са най-малко шест, има разрушени сгради, а десетки хора са изчезнали, след като при свлачище, причинено от същите дъждове, два автобуса, пътуващи по планински път, паднали в пропаст. Според представител на властите в северния щат Химачал Прадеш единият е паднал от височина 800 метра и не се знае колко тела ще бъдат открити освен вече намерените шест.
От началото на дъждовния сезон свлачища, наводнения и порои са отнели живота на няколкостотин души в Индия, отбелязва агенцията, БТА

Тагове: ; ;