Депутати от Републиканската партия на САЩ нападнаха президента на страната Доналд Тръмп, заради заявленията му относно сблъсъците в град Шарлътсвил, щата Вирджиния, като един от сенаторите дори настоя президента да нарече събитията „терористична атака от бели фанатици“, предаде The Hill.

“Г-н Президент – трябва да назоваваме злото с името му. Това бяха бели фанатици и това беше домашен тероризъм“, написа в Туитър Кори Гарднър, Сенатор избран от щата Колорадо.

Към него се присъедини Сенаторът от Флорида Марко Рубио.

„Много е важно страната да чуе как Доналд Тръмп описва събитията в Шарлътсвил, като такива, каквито са – терористична атака от бели фанатици“, написа той в Туитър.

Вторият по ранг Сенатор от Републиканската партия – Орин Хатч, заяви, че неназоваването на нео-нацистите с истинското им определение е обидно лично за него, заради смъртта на неговия брат по време на Втората световна война.

„Трябва да наричаме злото, със собственото му име. Брат ми не даде живота си в борбата с Хитлер, за да се разпространяват нацистки идеи тук у дома.“, туитна Хатч.

Тръмп осъди „нечуваните“ сблъсъци на расова основа в Шарлътсвил, Вирджиния, но избегна да хвърли вината на някоя конкретна група, като вместо това каза, че омразата „и от двете страни“ е причина за събитията.

Сенатор Чък Грасли, който е начело на Юридическата комисия на Сената, също коментира събитията в Туитър, като заяви, че белите националисти са осъществили домашен тероризъм.

„Това, което „белите националисти“ правят в Шарлътсвил е домашен тероризъм, който не може да бъде толериран повече“, заяви Грасли, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;