В в американското университетско градче Шарлътсвил се събраха различни десни и националистически организации за марш наречен „Шествие за обединение на дясното“. Те проведоха факелно шествие и скандираха „Няма да ни замените“ и „Кръв и земя“.

Причина за провеждането на шествието стана решението на градските власти да демонтират паметника на генерал Робърт Лий, в центъра на града. Генерал Робърт Лий е спорна фигура от миналото на САЩ, тъй като е бил водач на силите на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка между 1861-1865 година. Тогава седем южни щати се оттеглят от федерацията Съединени Американски Щати и обявяват създаването на Южна Конфедерация, защото новоизбраният, тогава, президент Ейбрахам Линкълн слага край на робството в САЩ и дава граждански права на черното население.

В резултат от войната загиват между 620 и 750 хиляди души – най-кървавата война в човешката история до тогава. В последно време доста негови паметници бяха демонтирани, а освен това се въвеждат законови мерки срещу демонстрирането на символика, свързана с Конфедерацията.
Това, изглежда, преля чашата за много бели мъже, обикновено от средната класа, които са и основният електорат на Републиканската партия.

От своя страна, контра-протестиращите либерали, анархисти и цветнокожи са ядрото на избирателите на Демократическата партия на САЩ, заедно с университетската интелигенция от щатите по атлантическото и тихоокеанското крайбрежие на страната.

В събота (12.08) отново бе организирана демонстрация на десните сили в центъра на Шарлътсвил, която веднага бе обявена за незаконна от властите на града, но този път насреща се бяха организирали различни леви групи – анархисти, защитници на правата на черните, анти-фашисти и либерали.

Двете групи се провокираха едни други и се сблъскаха хаотично из целия район на центъра на градчето. Замеряха с различни предмети, пръскаха се с лютив газ и разменяха различни обидни скандирания. В крайна сметка губернаторът на Вирджиния обяви извънредно положение в града. Националната гвардия раздели биещите се и заедно с полицията отцепи целия център.

Точно след това се случи инцидента с автомобила, който се вряза в група контра-протестиращи и причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Други 15 души получиха наранявания по време на другите сблъсъци из града.

Междурасовото и идеологическото напрежение в САЩ за пореден път ескалира, след ексцесиите във Фъргюсън, Далас и др. и едва ли призивите за обединение, от страна на президента Доналд Тръмп и други представители на властите, ще имат някакъв ефект, в разкъсваната от противоречия и неравенство страна, в която около 43 милиона души получават купони за храна, а в същото време е родина на голяма част от най-богатите хора и компании на планетата.

Един човек загина, а още 34 са пострадали след сблъсъците, които избухнаха в американското университетско градче Шарлътсвил, намиращо се в щата Вирджиния.

Властите на щата обявиха „извънредно положение“ на територията на града, а малко след това автомобил се вряза в тълпа, което причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Още 15 души са пострадали в резултат от другите сблъсъци из Шарлътсвил, Фокус

Тагове: ; ; ;