От гледна точка на Брюксел, Великобритания изглежда зле подготвена за първите кръгове на преговори за Брекзит и някои страни от ЕС смятат, че това е капан.
Докато преговарящия екип на ЕС сочи, че не се притеснява, че е готов за всичко и че дезорганизацията от страна на Лондон произлиза от сериозните разделения в британската политическа класа, някои дипломати от ЕС започват да се тревожат. Търговските аташета особено, които познават британските си колеги като трудни, умели преговарящи, са особено съмнителни от на пръв поглед непостоянното и безцелно губене на времето от британското правителство.
Хаотичните ранни позиции на британците по време на преговорите за Брекзит ги оставят питащи се, дали Лондон не се опитва да излезе с някакъв умел ход — стратегия на преструване, че няма стратегия.
На пръв поглед това изглежда малко вероятно. Неубедителното представяне на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей на парламентарните избори през юни, предизвикало загуба на авторитет, отслаби позициите на Лондон по Брекзит. Споровете в британското правителство относно прехода след Брекзит влияе на обществото, хвърля съмнения дали има установена правителствена позиция по ключовите въпроси като миграцията и членството в митническия съюз.

Блъф
Но това са въпроси, които трябва да се оставят за по-късно по време на преговорите за Брекзит. Съмненията сред някои в Брюксел са, че липсата на яснота на правителствено равнище са прикритие по време на първоначалните преговори.
«Смятам, че това е тактика: те искат нарочно да спечелят време под претекст, че в Лондон цари хаос», заяви аташе от западна страна-членка на ЕС. «През септември те ще ни наводнят с предложения относно линиите на разделение — точно по въпросите, по които знаят, че ние, 27-те страни-членки на ЕС, сме разделени», предупреди той.
Негов колега от южна страна-членка пита: «Имат ли стратегия? Или блъфират пред Европейския съюз. Това може да бъде стратегията им, защото британците винаги са организирани».
Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат изрази преди седмица същия скептицизъм: «Хората, които казват, че британците не знаят какво правят, грешат», заяви той пред холандския вестник «Де Волкскрант». «Живял съм във Великобритания. Познавам британския манталитет. Неподготвен британски правителствен служител чисто и просто не съществува», посочи той.
Жан-Пол Гозе, европейски депутат от Франция в периода между 2004 и 2014 г., преговарял често с британските си колеги като член на Комисията за икономическите и финансови въпроси, заяви, че по време на службата му, британските служители често са следвали целите си единодушно, докато са изкарвали останалите извън баланс.
«Британците са прагматични и твърди. Те никога не искат яснота, защото колкото е по двусмислено нещо, толкова по-добре за тях», заяви Гозе. «Всичко ще се промени освен британските евродепутати, които биха чакали до края на процеса, за да ни «научат как да го кажем на правилен английски език». Техният «правилен английски език» винаги е в полза на британските интереси», добави той, коментирайки преговорите за финансовите директиви.
Служител на ЕС заяви, че е логично британците да не бъдат подценявани. «След като гледах наскоро излезлия филм «Дюнкерк» миналата седмица, историята може да предположи, че британците могат да преобърнат бедствията и неорганизираността», посочи той. «Ако британците симулират, тогава сред възможните сценарии фигурира привършването на времето, което ще остави ЕС с чувството за натиск да се съгласи за бъдещо търговско споразумение, вместо да позволи разпръснато изтегляне.
«Смятам, че Оли Робинс, съветникът на Тереза Мей по въпросите с ЕС и водещ служител в министерството по въпросите, свързани с Брекзит, знае много добре какво прави», посочи западен дипломат. «Той съветва министъра на въпросите, свързани с Брекзит Дейвид Дейвис да почака. До края на годината нещата ще се обърнат срещу нас».

Разделителни линии на континента
Друга стратегия, от която някои служители в ЕС се страхуват, е агресивно разпростиране от Великобритания към компаниите в оставащите 27 страни-членки на ЕС, особено в страните с бизнес, който може да бъде силно ударен от Брекзит. Страхът е, че Великобритания може да спечели приятели със спора дали Брюксел не е твърде фокусиран да спечели първите преговорни битки относно «сметката за развода» с Великобритания, вместо да се съсредоточи върху търговско споразумение, което да защити компаниите в следващите десетилетия.
«Те ще посочат, че искат да говорят за търговия, докато ЕС иска единствено да говори за пари», посочи западен дипломат.
Други от страна на ЕС смятат, че предвид ясното доказателство за реални политически разделения във върхушката на управляващата британска Консервативна партия, подобни страхове са необосновани, дори фантастични.
Опитен европейски дипломат заяви, че ако Лондон е изградил план да спечели по време на преговорите за Брекзит, това е измамило дори и британските преговарящи. «Ако това е декор, то той е наистина добре изграден», добави той.
Европейски служител, пряко участващ в преговорите за Брекзит отхвърли като неоснователна «спекулация» идеята, че Великобритания провежда прикрит лукав план. «Според мен, въз основа на това, което чета, няма яснота по насоката, в която те искат да се движат и е много трудно да се приложи преговорна стратегия, ако те нямат яснота».
Той не отхвърли възможността Лондон да се готви за някакъв своеобразен «Троянски кон» относно Брекзит, но посочи, че това изглежда малко вероятно. «Никой не подценява възможностите на британските дипломати. На британската дипломация се възхищават не само в ЕС, но и по целия свят. Единствените, които знаят истината са самите британци. Дали са готови или дали се опитват да танцуват някакъв странен балет, който ние не разбираме напълно?», посочи той.

Седене в бездействие
Ирландският европейски комисар по земеделието Фил Хоган обобщи усещането в Брюксел, когато заяви пред местни медии, че британският метод за действие по преговорите за Брекзит се основава върху «непоследователност и липса на координация», която «проси вяра в него». Хоган предупреди, че «изглежда, че Великобритания все още определя своите преговорни позиции и това се случва, докато часовникът тиктака».
Високопоставен правителствен служител от Великобритания заяви, че каквото и да е впечатление за хаос или некомпетентност е погрешно. «Тази идея, че седим бездейни от година насам е просто глупост. Ние работим наистина здраво. Това, на което ще станете свидетели в следващите два месеца, ще е едно правителство представящо пред обществото това, което се е случвало на частно равнище».
Втори британски правителствен служител заяви, че ще има редица официални документи с позиции, публикувани през август преди следващия кръг преговори между ЕС и Великобритания, които ще се проведат между 28 август и 1 септември в Брюксел. «Документите ще представят официалната позиция на правителството по редица основни елементи от Брекзит», посочи той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков, Фокус

Тагове: ; ; ;