Правителството на Великобритания е гледало на нашествието на Ирак в Кувейт през 1990 година, като на „несравнима възможност“ за продаване на оръжия на държави от региона на Персийския залив, пише The Guardian, позовавайки се на декласифицирани документи от Националния архив на Обединеното Кралство.
Публикуваните документи разкриват, как по време на развитието на събитията преди войната в Залива, министри и други служители на правителството са се мъчили да осигурят на британските производители на оръжия предимство, при очакваното увеличение на търсенето на военна техника.
Документите включват секретни резюмета от брифинги на Алън Кларк, тогава Министър на отбраната на Великобритания, до премиера Маргарет Татчър, от неговата обиколка на страните от Персийския залив в навечерието на войната. Усилията на правителството са били насочени към спечелването на дивиденти. Войната е осигурила чувствително увеличение на търсенето на оръжия в региона и е помогнало за отглеждането на силни връзки, които продължават и до днес.
За следващото десетилети, след войната, Великобритания се нарежда на второ място като износител на оръжия в света, след САЩ.
В писмо с гриф „секретно“, написано на 19 август 1990 година, няколко дни, след като войската на Саддам Хюсеин нахлува в Кувейт, Кларк е написал до Татчър, че очаква отговорът на САЩ и техните съюзници да бъде „несравнима възможност“ за продажба на оръжия и военна техника, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;