Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли днес предложение, направено от конкурентите й от Германска социалдемократическа партия, за въвеждане на квоти за електромобилите в Европа. Тя изтъкна, че прилагането на такива цели ще се окаже прекалено сложно, предаде Ройтерс.
Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц — основен конкурент на Меркел на изборите на 24 септември — призова вчера за квоти за електромобилите, както в Германия, така и в Европейския съюз, тъй като според него това ще стимулира сектора да бъде по-иновативен.
Не мисля, че квотата за електромобили — за тази технология — е добре обмислена, посочи Меркел пред симпатизанти на нейния Християндемократически съюз в западния германски град Дортмунд.
Германският канцлер призова за по-мащабна стратегия, която да помогне на автомобилния сектор в прехода към електромобили.
Където компаниите не могат сами, правителството трябва да ги подкрепи и да даде тласък, заяви тя.
Автомобилният сектор е най-големият германски износител и осигурява около 800 000 работни места. Политиците обаче се опасяват, че германските автомобилостроители не инвестират достатъчно в нови технологии и инфраструктура. Тези опасения започнаха да нарастват след скандала с манипулираните данни от тестовете за вредни емисии при дизеловите автомобили на Фолксваген през 2015 г..
Меркел, чийто Християндемократически съюз води в проучванията на общественото мнение, се бори за четвърти мандат с платформа, обещаваща икономическа стабилност.
Консерваторите на Меркел обещаха намаляване на данъците на стойност около 15 милиона евро (17,72 милиона долара) годишно, както и увеличаване на разходите за инфраструктура,отбрана и сигурност.
Меркел започна днес последния етап от предизборната си кампания с акцент върху това, което е постигнала досега — икономическия растеж и просперитета, отбелязва Асошиейтед прес.
Канцлерката заяви, че откакто бе избрана за първи път през 2005 г. безработицата се е понижила до най-ниското си равнище след обединението на Германия и допълни, че се надява да постигне пълна заетост — равнище на показателя под 3 процента — до 2025 г.
Тя подчерта също така ролята на Германия в ЕС, заявявайки, че «укрепването на Европа, означава укрепване на Германия.»
За нас най-голямата сигурност и най-големият мирен проект е ЕС, посочи Меркел пред събралите си. /София Ангелова/, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;