Албанската организирана престъпност се превърна през последното десетилетие в една от главните заплахи за държавите членки на Европейския съюз. Но въпреки усилията, които бяха положени на ниво Европейски съюз, заплахата остава силна. Заради съседството си с Албания, Гърция е засегната пряко от действията на албаноезичните престъпни групи, които са резултат от големия брой мигранти, живеещи в страната.
Това се казва в поверителен доклад на гръцката полиция за проникването на албанската мафия в страната, който бе публикуван единствено във в. «Катимерини». Документът е с дата 25 юли 2017 г., а за изводите в него са уведомени ръковоствата на министерствата за защита на гражданите и на външните работи.
В доклада са изнесени непубликувани данни за участието на албански граждани в така наречената «тежка» престъпност в страната.
Неговите автори се позовават на неотдавнашни изследвания на гръцката полиция и на Европол за риска от тази заплаха, като акцентът е поставен върху албаноезичните престъпни групи, действащи на национално и европейски ниво.
Въпросните престъпни групи и организации в района на Западните Балкани са активни най-вече по отношение на трафика на наркотици. Канабисът се отглежда в Албания и Косово, а от там се пренася най-вече в Гърция и Италия.
За вноса на хероин и кокаин престъпните групи взаимодействат и с такива от Турция и Латинска Америка. Често пъти за улесняване на своите дейности трафикантите използват собствени структури и мрежи. Наблюдава се тяхно влияние в полицията, митниците и сред държавните служители, се казва в доклада.
Въпросът за вноса на наркотици в Гърция от Албания наскоро бе поставен пред албанската посланичка в Атина от заместник-министъра за защита на гражданите Никос Тоскас.
Той поиска засилване на проверките от албанските репресивни власти, за да бъде ограничен трафикът на хашиш към Гърция. Същият въпрос бе обсъден и на среща на шефа на гръцката полиция с албанския му колега през ноември 2016 г. в Тирана.
Канабисът остава най-популярният наркотик в ЕС, а Албания продължава да е основен източник на индийски коноп, пренасян в Съюза, се посочва в неотдавнашен доклад на Европол за организираната престъпностг на стария континент. По данни на гръцката полиция за първите шест месеца на 2017 г. гръцките служби за борба с наркотиците са заловили 6,8 тона хашиш, внесен от Албания, а през 2016 г. иззетото количество от съседната държава е възлязло на 8,4 тона.
Вносът на канабис се осъществява или през труднодостъпни райони по границата, или чрез пътнически автобуси, където наркотиците са скрити в багажа, или през морската граница с моторници, се изтъква в доклада.
В него се казва още, че в Албания се склади рахероин от Афганистан и Турция, който членовете на албанската «мафия» пласират в Югоизточна Европа.
Засечени са и усилия на албанските престъпни групи за придобиване на директен достъп до картелите на кокаин в Латинска Америка. Това бе установено, след като на 11 юли бе разбита мрежа за трафик на наркотици, ръководена от 44-годишен албанец, внесъл значителни количества кокаин в Гърция директно от Боливия.
Колкото до останалите престъпни «сфери» на действие, гръцките полицейски власти посочват в доклада значителното участие на албанци в обири на коли, пласирани след това в Албания и Косово, в трафика на жени от Албания в Гърция, както и във въоръжени грабежи.
Повечето от членовете на въпросните престъпни организации са опитни в своите действия, като отличителната им черта е употребата на сила, липсата на колебливост и използването на огнестрелни оръжия. В доклада на гръцката полиция се визира още и все по-нарастващото участие на албански граждани в «борчески» групи.
Изнесените от полицията данни показват, че от 2010 г. до 2015 г. албански граждани са били идентифицирани като извършители на 13 571 взломни грабежи, на 3158 обира на коли и мотоциклети и 3298 грабежа.
Пак албански граждани са посочени и като замесени в 4347 случая, имащи отношение към трафик на наркотици, и 478 покушения на хора.
Участието на албански граждани в престъпни дейности в Гърция е най-високото в сравнение с всички други националности в страната.
Властите са констатирали също силно нарастващо взаимодействие на албанските граждани с местни елементи, което е доказателство за интегрирането им в гръцкия престъпен свят.
Я. Сулиотис, в. «Катимерини», БТА

Тагове: ; ;