«В четвъртък британската Национала агенция за борба с престъпността (NCA) заяви, че в съвременна Великобритания има паралелно общество, където жестоки банди експлоатират «невидим поток от социално незащитени хора», назовавайки ги съвременни роби«, пише журналистката Фиона Хамилтън за  The Times .

«Уил Кер, директор на отдела на NCA, отговарящ за социално уязвимите хора, посочи този гнусен факт и добави, че практиката процъфтява в много райони на Британия — страната, в която робството официално бе отменено пред повече от 200 години», се казва в статията.

«Според Кер, жертвите на експлоатация често се крият от всички.

Това могат да са обитателите на съседния дом, които тайно са били продадени като прислуга.

Това могат да са работниците от салона за маникюр, миячите на коли от местния гараж…

Той призова гражданите да бъдат внимателни за примери на съвременното робство и да съобщават подозренията си на полицията», пише изданието.

Сред важните признаци на съвременно робство са — травми и симптоми на стрес, износени дрехи или липса на имущество, странно поведение, когато човек не гледа в очите и неохотно разговаря с непознати хора…

«Виждаме, че бандите превръщат хората в стока, осъзнавайки, че на техен гръб може да се печели значително повече, отколкото от наркотици», казва Кер.

Изданието съобщава, че в близките месеци полицията ще се заеме с такива практики, като принуждаването към проституция, робския труд в риболовната и рибопреработвателната промишленост, търговията с деца, принудителния труд в селското стопанство, хранителната и прочие промишлености.

«Принудителният труд във фермите за канабис  — това е проблем от, който произхожда от виетнамските банди, които експлоатират главно виетнамци», добавя изданието.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;