«Все по-войнственият Владимир Путин намери нов приятел в лицето на мирния човек Папа Франциск», пише Джакопо Барагаци за  Politico.

Изданието съобщава: на 20 август кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, ще замине в Москва за среща с президента Путин и главата на Руската православна църква Патриарх Кирил.

Това е поредният етап от все по-близките отношения, чието начало положи през 2013 г. Франциск, изпращайки на Путин открито писмо с възражения срещу военната намеса на САЩ в Сирия.

В писмото «Папата помоли Путин да се помоли за него и, видимо, тази фраза е трогнала Путин», казва Андрея Рикарди, основател на общността Св. Егидия.

«Това е хуманитарна организация, която понякога служи като неофициален клон на ватиканската дипломация», пояснява авторът.

Журналистът коментира: «Това е нестандартно от дипломатическа гледна точка писмо, това беше признание за християнската идентичност, която усърдно култивира Путин. Без съмнение Путин също високо е оценил основната мисъл в посланието на Папата, защото Кремъл беше един от най-гръмогласните критици на военните действия на САЩ в Сирия».

През ноември същата година и през юни 2015 година Путин се срещна с Франциск във Ватикана.

«За Путин отношенията с Ватикана са шанс да се привлече вниманието към опитите на Русия да се представи за крепост на морала и традиционните ценности, контрастиращи с все по-секуларизираната Европа», пише изданието.

(Секуларизмът предполага религиозна неутралност на държавата и свобода от налагане на някакви религиозни догми върху обществото от страна на държавната политика, бел.ред.)

Това е начин да се демонстрира, че Кремъл не е в изолация, че продължава отношенията си с Италия.

«За Римо-Католическата църква все по-тесните връзки с Москва са възможност да се възстанови присъствието след столетията, ознаменувани с възход и упадък на комунистическата идеология и атеизма. В руската Конституция официално присъства свободата на вероизповеданието, но това не пречи правителството да усложнява живота на всички конфесии, освен Православната църква», се казва в статията.

«Някои анализатори предполагат, че визитата на Паролин, вероятно, подготвя почвата за първата в историята визита на католическия Папа в Москва, но болшинството от аналитиците твърдят, че това е малковероятно, предвид съпротивата от страна на православните», пише авторът.

Но визитата на Папата би хармонирала с неговия стремеж «да обедини християните», както казва Акопо Карамуци, експерт от сайта  Vatican Insider.

«Близкоизточните християни одобряват това, че Русия подкрепя сирийския президент Асад. Тази тема, както се очаква, ще заеме важно място в програмната среща на Паролин с Путин», пише изданието.

Близкоизточните християни са близки до Руската православна църква, казва журналистът Матео Матцуци от

 Il Foglio: «Когато в този регион християните са под заплаха, Светият престол, вероятно, се отнася добре към руския контингент, който се опитва да ги защити».

«Един от проблемите може да бъде агресията на Русия в Украйна, пише авторът.

Франциск нарече този конфликт «братоубийствена война», той прехвърли вината върху двете страни.

Това възмути гръкокатолиците, живеещи в Украйна», пише авторът.

Превод и редакция Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;