Германският канцлер Ангела Меркел обеща днес финансиране до 50 милиона евро до края на годината за борба с трафика на хора в Средиземно море и факторите, които карат мигрантите да заминават за Европа, предаде ДПА.
Меркел каза, че финансирането ще подкрепи операциите на Върховния комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграция.
«Тази работа не трябва да се проваля по финансови причини», заяви тя на съвместна пресконференция в Берлин с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и генералния директор на Международната организация по миграция Уилям Лейси Суинг, които похвалиха усилията й за справяне с миграционната криза в Европа.
Суинг благодари на Меркел «за нейното смело и далновидно решение» през 2015 г. да отвори границите на Германия за стотици хиляди мигранти и бежанци.
20-30 процента от хората, които в момента се опитват да достигнат Европа, имат право на международна закрила, каза Гранди. Той призна, че сред тях има много т. нар. икономически мигранти, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;