Британският кралски флот отмени планирано военно учение край югоизточния егейски остров Карпатос, което бе обявено с навигационен телекс, издаден от Анкара – стъпка, която разгневи Атина, пише електронното издание Ekathimerini.
За втори път през последните 14 дни Турция издава навигационен телекс, в който информира за планирани военни маневри на трета държава, които трябва да се проведат в гръцки или кипърски териториални води. В края на юли Анкара издаде навигационен телекс, в който обяви, че американски военен кораб ще извършва учения в рамките на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. Чрез посланика си в Никозия Вашингтон официално отрече, че е поискал от Турция да издаде подобно съобщение.
Изглежда, че турските военноморски маневри край бреговете на Кипър ще продължат, след като Анкара междувременно издаде нов навигационен телекс, с който обяви, че на 17 август ще проведе военно учение в зона, граничеща с ИИЗ на разделения остров.
Присъствието на Турция в ИИЗ на Кипър се смята за демонстрация на сила, тъй като Анкара не признава правото на Никозия да изследва и сондира природен газ, уточняват от редакцията,Фокус

Тагове: ; ; ;