«Докато американците продължават споровете за своята система за здравеопазване, тези, за които лечението не им е по джоба, купуват от интернет или от магазините антибиотици за животни, дори за риби», пише Брад Еспосито в  Buzzfeed.

«Те много добре лекуват костите ми, казва Крис, 27-годишен от Мисисипи, инвалид, който неотдавна започнал да пие лекарства за риби, поради болките си. — Не ми харесва само това, че дозата е много по-малка, налага ми се да пия в големи количества».

«Крис, който печели по 700 долара на месец, не може да си позволи да изхарчи 150 долара за лекарствата, които му изписва лекарят», се казва в статията.

«Антибиотиците за риби струват 15 долара, казва Крис. — Лекарите ми казват, че всичко е наред».

«Сет, който живее в селскостопанска меснос в Айова, казва, че е започнал да купува антибиотици за животни преди десет години, когато нямал медицинска застраховка, купувал от местната компания за производство на ветеринарни лекарства по съвет на нейни служители», пише Еспосито.

«Всичко е наред, ако правилно избереш дозата, казва Сет. — Това е един от случаите, в които рискуваш и се надяваш, че ще сработи».

«Тази тенденция разтревожи експертите в областта на медицината, които твърдят, че е  налице опасна практика, — пише журналистът. — Мария Броме, ветеринар във ветеринарната лечебница  Pacific Animal Clinic в гр. Санта-Моника, Калифорния, предупреждава, че в резултат на различия в обмяната на веществата при различните видове може да се получи предозиране при употребата на антибиотици за животни.

При самолечение дозата при антибиотиците може да изработи устойчивост към лекарствата, която ще се появи в бъдеще».

«Това е опасно не само за тези хора, но и за целия свят», казва Броме.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;