Сирийската армия и нейните съюзници отнеха контрола над най-малко 30 км от границата с Йордания от бунтовниците, предаде Ройтерс, позовавайки се на две бунтовнически групи и източник от военните сили на Дамаск.

Медия на въоръженото крило на «Хизбула», която е близък съюзник на сирийското правителство, съобщи, че армията и съюзниците й са получили контрол над всички гранични и контролни пунктове по границата в провинция Суейда, намираща се до Йордания. Бунтовнически групи, някои от тях подкрепяни от арабски и западни страни, все още контролират голяма част от югозападната граница с Йордания и Израел.

Провинция Суейда не беше включена в договореното между Русия и САЩ примирие, което влезе в сила в разположени наблизо райони на Югозападна Сирия.

Говорителят на подкрепяната от Запада групировка «Мъченикът Ахмед Абдо» Саид Саеф заяви, че настъплението в Суейда е било извършено от две страни. «По-голямата част от селските райони на Източна Суейда е в ръцете на режима», добави той.

Армията достигна границата и си върна гранични постове, които беше изоставила в първите години на конфликта, когато бунтовниците поеха големи части от Югозападна Сирия.

Друг говорител на бунтовниците заяви, че напредъкът на армията е подпомогнат от внезапното изтегляне на подкрепяната от Йордания група Джаиш ал Ашаир, която патрулираше този участък от границата.
Източник от сирийската армия определи постигнатото като «голям успех».

След 7 дни на сблъсъци правителствените сили прогониха терористите от Ислямска държава от 100 кв. км територии, предаде ТАСС. Армията получава подкрепа от бойците на въоръжената милиция на Сирийската социална националистическа партия.

Завземането на позиции по границата е част от антитерористичната операция «Зазоряване». Освен Ислямска държава, срещу проправителствените сили се изправят групите Усуд аш Шаркия, Джаиш ал Ашаир и «Мъченикът Ахмед Абдо», които получават подкрепа от САЩ и международната коалиция, отбелязва ТАСС, БТА

Тагове: ; ; ;