Военнослужещи от инженерно-строителните части на Военноморските сили на САЩ са пристъпили към строителството на оперативен център на Военноморските сили на Украйна в Очаков (Николаевска област), където е дислоцирана 5-а украинска бригада от надводни кораби. Според официалната интернет страница на ВМС на САЩ, работата се осъществява от първи мобилен строителен батальон на американските ВМС, предаде ТАСС.
Строителството се случва по линия на военната помощ, която САЩ оказва на съюзниците си. В рамките на програмата, на територията на базата ще бъдат създадени три обекта. Освен оперативният център, американските военни ще построят ремонтна работилница за катери (които в момента съставят основата на украинския флот), а освен това контролно-пропусквателни пунктове по периметъра на охрана на базата. Предполага се, че оперативният център ще бъде използван от украинците при провеждането на военно-морски и общовойскови учения.
Американците се появиха за пръв път в Очаков през 2012 година. Тогава, на територията на Очаковската военноморска база, те построиха слип за спускане на моторни лодки. Тази необходимост възникна във връзка с провеждането на многонационалните военни учения „Морски бриз“. В същото време от украинска страна рапортуваха, че обектът ще бъде използван в бъдеще, на първо място, за подготовката на подразделения за борба с пиратството и тероризма, Фокус

Тагове: ; ; ;