В годините на студената война съветските власти използваха микровълни срещу американските дипломати

«Поредицата от загадъчни атаки върху американски държавни служители в Куба напомня атаките на съветските власти по американското посолство в годините на студената война. Дори такава треторазрядна страна като Русия е имала сили да нанесе неотдавнашните атаки, при това вероятно без да уведоми кубинската страна””, пише журналистът Джейсън Ле Мер за Newsweek.

В сряда Държавният департамент на САЩ обяви за инцидентите, но отказа да съобщи подробности за характера на “различните физически симптоми”, които се наблюдат сред държавните служители на САЩ в Хавана.

Associated Press твърди, че до пет дипломати са получили сериозни нарушения на слуха в резултат на използването на тайно звуково оръжие.

Правителството на Канада заяви, че подобни симптоми са се наблюдавали и сред някои канадски държавни служители.

В сряда кубинските власти заявиха, че нямат общо с атаките.

“Според съобщението на АР, властите в САЩ са разследвали версията, че атаките са били извършени от някаква друга страна, в това число от Русия. Както се твърд, инцидентите са били в края на 2016 година, когатот САЩ започнаха да обвиняват Русия в намеса в изборите”, се казва в статията.

Изданието твърди, че през 1960-те години САЩ са открили, че американското посолство в Москва е било облъчено от микровълни.

“Възникнаха опасения, че това би могло да бъде опит да се управлява разумът, в резултат е направен изводът, че целта е била по-банална – подслушване”, пише авторът.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;