Заплахите, които си прехвърлят един на друг в последно време КНДР и СЩА, са все по-конкретни и сериозни. След като президентът на САЩ Тръмп косвено заплаши да нанесе военен удар, Пхенян заяви, че обмисля възможността за ракетен удар по американския остров Гуам, пише Focus.

«Във вербален план противоборството се е натрупало достатъчно: Тръмп с неговите “огън и ярост” срещу Ким Чен Ун с неговото обещание за “тотална война”.

Двамата президенти държат в ръцете си военен и ядрен потенциал за сплашване, отбелязва авторът на публикацията Аня Вилнер.

Двамата са непредсказуеми, това изглежда особено опасно, отчитайки наличието на ядрено оръжие. Пред кого светът трябва да трепери повече?, задава въпрос авторът.

“Тръмп вече демонстрира, че е склонен да взема военни решения. През пролетта на тази година, за изненада на световната общност, той издаде заповед за въздушен удар по база в Сирия. Малко преди това по света се разляха кадри с деца, подложени на газова атака – предполага се, че тя е дело на сирийската армия. Напълно вероятно е Тръмп да е реагирал емоционално…

Аналогична е реакцията по Северна Корея, но тя би имала значително по-сериозни последствия, се казва в статията.

“Опасения предизвиква и този факт, че Тръмп не твърде много се вслушва в препоръките на експертите, имайки при това съвсем оскъдни представи за горещите точки днес в света. По време на разговора с главата на КНР Си Дзинпин той, според слуховете, не е знаел къде конкретно е била атакуваната цел – в Сирия или Ирак”, пише журналистката.

Но въпреки своята непредсказуемост във външнополитическия му курс Тръмп малко се отличава от предшественика си по отношение политаката към Пхенян. Само риториката му е по-войнствена.

Що се отнася до Ким Чен Ун, то той “се оказа под вътрешнополитичесик натиск във връзка със своите заплахи по адрес на САЩ. Той действа в рамките на традициите, приети в клана Ким и с удвоена енергия реализира севернокорейската ядрена програма.

Трудно е да си представим, че той може да се откаже от своите твърди позиции или дори от ядрената програма и с това да не изгуби лицето си вътре в страната”, пише авторът.

Ким, както и неговите предшественици, си дават сметка, че “войната със САЩ би била самоубийсвена за режима”.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;