Президентът на Молдова Игор Додон ще посети в понеделник (13.08) полигона на Националната армия на Молдова в село Булбоака, за да провери появилата се в медиите информация за строителството на военни обекти на САЩ там, предаде ТАСС.
„В последно време много се говори за военния полигон в Булбоака, за участието на САЩ в работата по полигона и американското финансиране. Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република Молдова, ще отида, в понеделник, на посещение на полигона, за да се запозная на място с положението на нещата“, написа Додон на своята страница във Фейсбук. „Молдова е неутрална страна и аз няма да позволя молдовските военни части да станат част или да бъдат зъбни колела от някой военен блок, на Запад или на Изток“, отбеляза молдовският президент.
По-рано Министерството на отбраната на Молдова излезе с заявление, че САЩ модернизира учебния полигон Булбоака, за да подготви миротворци. В коментара на ведомството се подчертава, че „тази дейност не е свързана с НАТО и няма да повлияе на статута на неутралитет“. След това на военния полигон мина на посещение посланика на САЩ за Молдова Джеймс Петит, който заяви, че Вашингтон ще продължи да оказва помощ на молдовската армия, Фокус

Тагове: ; ; ;