Твърдата позиция спрямо Русия във връзка с нейните действия в Украйна, но не в Сирия, няма стратегически смисъл, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Той счита, че новият представител на Тръмп в Украйна променя тона в отношенията с Русия.

Когато кандидатът Тръмп направи опити да намери общ език с Русия по време на предизборната кампания, грандиозната сделка между двете страни бе мълчаливото съгласие на САЩ с действията на Русия в Украйна в замяна на помощ в борбата срещу ИДИЛ” – това изглеждаше напълно реалистичен сценарий при условие, че Тръмп ще стане президент, пише Бершидский в изданието.

Тогава никой не очакваше, че САЩ ще заемат по-твърда позиция по украинския въпрос и ще отстъпят Сирия на Путин.

Но именно така сега, както изглежда, се случва точно това.

И това е по-скоро случайност, отколкото някаква последователна стратегия.

Когато държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън избра Курс Уолкър за нов спецпредставител на САЩ в Украйна, той изпрати сигнал за ожесточаване на позицията на САЩ към действията на Русия в тази страна.

Старият приятел е един от най-убедените антируски ястреби, сенаторът Джон Маккейн, Уолкър замина на изток в Украйна и изложи позиция, която ще се окаже крайно неудобна както за Кремъл, така и за неговите отдавнашни партньори в преговорите по украинския въпрос – Германия и Франция.

Той заяви, че в противовес на позицията на администрацията на Обама настоящата администрация не изключва възможноста да се предостави на Украйна летално оръжие. Президентът Порошенко дълго време искаше точно това.

Според Уолкър, решенето все още не е прието, но то ще “подтикне Русия към такива стъпки, които тя не е извършвала до момента, а това може да промени баланса на силите”

Това оръжие ще позволи на Украйна да защити себе си от руската агресия, твърди Уолкър.

“Русия казва, че тя няма да направи това и до момента не го прави, ако това е истина, никой не рискува в нищо”, каза Уолкър.

Той застана на страната на Украйна в няколко важни спорни момента: което само пречи на Русия в регулирането на конфликта в съответствие с Минските съглашения, че тя трябва да изведе своята войска преди в източна Украйна да бъде създадена “база за организацията на управлението”, и че именно проруските опълченци блокират доставките в източна Украйна от други части на страната.

В ЦРУ работят множество антируски ястреби, но Тръмп не се доверява на разузнавателната общност.

Генералите, оглавяващи сирийската кампания, са съсредоточени в борбата срещу ИДИЛ, а не да се регулира политическият конфликт по политически път, а Тръмп е готова да ги подкрепи, защото е обещал да разгроми ИДИЛ, а не да възстанови сирийската държава.

В момента САЩ приличат на гигантски самолетоносач, изгубил управление..

На Путин не му се налага дори да се опитва да го догони.

Той просто може да го заобиколи.

А Путин е недостижим майстор в това.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;