Проучване на телевизионния канал ARD показва, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент — Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета, проведена през месец юли.
Същевременно 33 % от гражданите на ФРГ изразяват удовлетвореност от работата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Данните отчитат спад от четири процента в сравнение с предишното проучване и бележат най-ниската стойност, измерена от телевизионния канал за Мартин Шулц.
Анкетата за ARD е проведена от социологическа фирма Infratest dimap. Конкретният въпрос, на който респондентите е трябвало да отговарят, е: «Доволни ли сте с политическата работа на XY?»
Ако можеше да избират пряко канцлера на Германия, то 52 % от гражданите щяха да гласуват за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС), докато за Шулц бюлетина биха пуснали 30 на сто от избирателите.
Удовлетвореността от федералното правителство като цяло е намаляла. Само 47 % от гражданите са доволни или много доволни от работата на правителството. Това е с осем процента по-малко, отколкото през предходния месец. В същото време 51 % са по-малко или въобще не се доволни от работата на управляващите в Берлин. Така за първи път от март 2017 г., недоволните граждани са повече от доволните, Фокус

Тагове: ;