Япония може да прехване законно ракетите, които Северна Корея евентуално ще изстреля срещу американската тихоокеанска територия остров Гуам, заяви днес министърът на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Онодера каза пред комисия в долната камара на японския парламент, че националните сили за самоотбрана ще получат разрешение да ударят ракета, изстреляна към Гуам, ако тя бъде преценена като екзистенциална заплаха за Япония.
Това изявление потвърждава позицията на японското правителство по въпроса, отбелязва Ройтерс. Според експерти обаче Япония сега не разполага с капацитет да свали ракета, летяща над нейната територия към Гуам.
Генералният секретар и говорител на японското правителство Йошихиде Суга даде да се разбере, че страната никога няма да може да толерира провокациите на Северна Корея, предаде Франс прес.
«Призоваваме твърдо (КНДР) да вземе на сериозно многократните предупреждения на международната общност, да се съобрази с резолюциите на ООН и да се въздържа от нови провокации», призова Суга, БТА

Тагове: ;