С помощта на санкциите Америка се надява да изолира Русия, но новите мерки вредят на интересите на немския бизнес, пише Wirtschaftswoche. За Германия изграждането на газопровода “Северен поток-2” създава преимущества в енергийния отрасъл на Европа, но в Брюксел не одобряват проекта, а много страни от ЕС му желаят провала.

Когато Тръмп подписа законопроекта за новите мерки срещу Русия, възмущението на представителите на правителството на Германия нямаше предел.

Немският министър на икономиката Бригите Циприс дори назова тези санкции “нарушение на международното право”.

Представителите на много немски партии също не бяха във възторг от новата политика на САЩ “да изолира Русия”, отбелязва авторът.

На пръв поглед, ролите са разпределени ясно: “добрите немци са против нарушаващия международното право американски президент”.

Но не всичко е толкова просто, подчертава авторът.

Според нея, Германия протестира срещу новите мерки и не е самотна в този си протест, но и няма подкрепата на неоспоримото европейско болшинство. Това е свързано преди всичко с факта, че санкциите засягат проекта за газопровод, по който газта трябва да се доставя от Русия на немския остров Рюген, а много европейци биха предпочели това да не се случва, твърди изданието.

В Брюксел проектът “Северен поток-2” е крайно непопулярен.

Европарламентът още през миналия октомври го характеризира като “вреден за енергийната безопасност, диверсификацията и европейската солидарност”.

Главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че газопроводът ще вреди на европейските потребители и на енергийните предприятия.

Вицепрезидентът на Еврокомисията отбеляза също, че никога преди това не е получавал толкова протестни писма от високопоставени представители на европейските страни.

Както се съобщава в статията, обсъждането на ниво ЕС продължава и през лятната ваканция.

Според версията на Еврокомисията, да одобрението на проекта трябва да има квалифицирано болшинство, а това означава, че Германия и Франция с по-малките съюзници все още могат да възпрепятстват преговорите.

Брюксел не е твърде радостен, както и много страни от ЕС, защото в този случай отделни държави могат да се опитат да блокират проека.

Например, Дания се опита да напарви това в съответствие със своето национално законодателство по съображения за защита на околната среда. Много страни от ЕС нямат доверие на изявлението на Кремъл, че “Северен поток-2” е на първо място икономически проект.

Те предполагат, че зад него стоят геополитически мотиви, виждат в газопровода инструмент за власт, пояснява изданието.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.wiwo.de/politik/ausland/russland-warum-die-us-sanktionen-europa-spalten/20154500-all.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;