Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не смята, че има непосредствена заплаха от Северна Корея, включително за американската територия Гуам, предаде Асошиейтед прес.
Тилърсън каза пред репортери, след като отлетя от Малайзия за САЩ и спря за презареждане в Гуам, че «американците трябва да спят спокойно през нощта». По думите му те не би трябвало да се притесняват от «тази конкретна реторика от последните няколко дни».
Той направи изявлението, след като американският президент Доналд Тръмп и Северна Корея си размениха заплахи за нападение. Пхенян заяви, че проучва планове за ракетна атака срещу Гуам.
Тилърсън омаловажи спекулациите, че заплахите доближават САЩ към използване на военна сила. Той каза, че нищо, което вижда или за което знае през последния ден, не променя съществено положението.
Според него Тръмп е искал да изпрати силно послание към Северна Корея, когато е казал, че върху нея ще се изсипе «огън и ярост», ако заплашва САЩ, посочва Ройтерс.
Тилърсън заяви, че реториката на Северна Корея се е изострила, след като ядрената й програма се сблъсква с международна съпротива.
«Затова мисля, че президентът . . . изпраща силно послание към Северна Корея с език, който Ким Чен-ун би разбрал, защото изглежда, че той не разбира дипломатическия език», каза държавният секретар.
Франция призова всички засегнати страни да действат отговорно и да работят за успокояване на изострилата се ситуация около Северна Корея.
Китай прикани всички страни да избягват всякакви думи или действия, които могат да изострят ситуацията, и да положат още по-големи усилия за решаване на въпроса чрез преговори.
Европейският съюз изрази дълбоко безпокойство от повишаването на напрежението на Корейския полуостров и призова Северна Корея «да се въздържа от провокативни действия» и «да изпълнява международните си задължения», предаде ТАСС, БТА

Тагове: ; ; ; ;