Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея от бомбардировачи Б-1 «Лансър», обяви американската телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС.
Агенцията отбелязва, че съобщението е дошло на фона на крайно напрегнатата обстановка на Корейския полуостров. Северна Корея извърши наскоро редица ракетни изпитания, а вербалната конфронтация между режима в Пхенян и президента на САЩ Доналд Тръмп ескалира през последните два дни.
В американската военновъздушната база «Андерсън» на остров Гуам се намират шест свръхзвукови стратегически бомбардировачи Б-1 «Лансър». От края на май те са изпълнили 11 тренировъчни полета, имитиращи удари срещу Северна Корея, за последно — на 7 август.
Пентагонът предвижда в евентуалната операция да участват спътници, дронове, изтребители и разузнавателни самолети, заяви Ен Би Си, цитирайки свои източници. Приоритетни мишени ще бъдат пускови площадки за ракети, изпитателни комплекси и логистични сгради.
Според източниците на американската телевизия разузнаването на САЩ е уверено, че разполага с точна информация за разположението на въпросните обекти. То се е сдобило с част от данните чрез анализ на сведенията за ракетните опити на Северна Корея в последно време, БТА

Тагове: ; ;