Руската войска за радиолокационна, химическа и биологична защита до 2020 година ще има вече роботи от ново поколение, съобщава Newsweek, позовавайки се на изявлението на началника на войските за РХБЗ генерал-майор Игор Кирилов.

Апаратите ще се използват за ликвидиране на последствията от аварии в опасни обекти и ще могат да работят в смъртоносно опасни за човека условия.

“До 2020 година се планира войсковите части да бъдат снабдени с робототехнически комплекси от ново поколение за ликвидиране на последствията от аварии в опасни обекти”, цитира думите на Кирилов изданието.

Генералът отбеляза също, че роботите, с които понастящем са снабдени Въоръжените сили на Русия могат да се справят с цял спектър от задачи, но те вече “не в пълна сила съответстват на нивото на изискванията спрямо роботехническите средства понастоящем”.

Както припомня изданието, химическите войски в Русия са се появили за първи път още по времето на СССР. Те са се занимавали с ликвидирането на послествията от аварията в Чернобил през 1986 г.

Именно тази катастрофа е вдъхновила военните към разработването на дистанционно управляеми роботи, които могат да работят в опасни за човека условия.

Руските военни, отбелязва изданието, се опитват да изпреварят своите американски и китайски конкуренти, претворявайки в живота редица проекти, в това число свързани с роботите.

През април тази година Русия е представила високотехнилогочния робот

FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), който може да кара автомобил, да използва инструменти и дори да стреля с два пистолета, се казва в статията.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: http://www.newsweek.com/russia-improve-nuclear-protection-force-new-robots-threats-future-647500

Тагове: ; ; ; ; ;