Протести с насилие избухнаха в кенийската столица Найроби и други градове, след като опозиционният водач Райла Одинга заяви, че на президентските избори е имало хакерска намеса, в резултат на която са били манипулирани резултатите, предаде Асошиейтед прес.
Малко след изявлението на Одинга по телевизията разгневени протестиращи в бедняшките квартали на Найроби и бастиона на опозицията град Кисуму в Югозападна Кения подпалиха гуми, издигнаха барикади по улиците и влязоха в сблъсъци с полицията, заявиха очевидци.
В Найроби двама души били застреляни, след като се възползвали от протестите, за да крадат, каза началникът на полицията в града Джафет Кооме. В друга опозиционна крепост в окръг Кииси полицията застреляла един човек, след като открила огън по протестиращи, заяви Ленард Катана, регионален полицейски командир.
Одинга отправи обвиненията си след обявяването на изборните резултати от повечето секции, според които президентът Ухуру Кениата има голяма преднина над опозиционния лидер. Одинга публикува в Туитър резултатите от собственото си преброяване на гласовете. Според тях той печели с 8,1 милиона гласа срещу 7,2 милиона за Кениата,БТА

Тагове: ; ; ; ;