Енергийният отрасъл на Европа не бива да става играчка в ръцете на американската икономика и политика, счита главата на немския концерн Uniper Клаус Шефер. Той разкритикува новите санкции на САЩ като инструмент за доминиране на световния енегиен пазар и застана в защита на газопровода Северен поток-2”, подчертавайки неговата необходимост за Германия и Европа, съобщава немският телевизионен канал N-TV.

Както се отбелязва в статията, новите антируски наказателни мерки могат да възпрепятстват реализирането на проекта за газопровод. Главата на Uniper Клаус Шефер във връзка с това заяви, че “САЩ поставят под заплаха енергийната сигурност – и това е само, за да реализират собствените си енергийни интереси и да обезпечат работни места в Америка”.

Германия и Европа не трябва да допускат това, убеден е главата на компанията.

Вторият ръкав от газопровода “Северен поток”, който ще мине по дъното на Балтийско море, ще предостави на Германия възможност да получава още повече газ от Русия.

Uniper иска да инвестира в този проект заедно с други европейски партньори.

В същото време санкциите на САЩ, които не са съгласувани с ЕС, целят важния за Русия енергиен отрасъл, а с това могат да нанесат ущърб на компаниите, които работят за руския газопровод.

Шефер подчерта, че новите американски санкции по отношение на Русия – това е само на пръв поглед реация по намесата на Москва в предизборната борба в САЩ или по присъединяването на Крим.

Всъщност става дума за “стремежа на САЩ към доминиране на глобалния енергиен пазар”.

Доколкото собствените източници на газ в Европа са малко, жизнена необходимост е да се развива газовата инфраструктура на ЕС. Европейската енергийна политика не бива да се превръща в играчка в ръцете на американската икономическа и вътрешна политика, уверен е главата на Uniper Клаус Шефер.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.n-tv.de/wirtschaft/Uniper-verteidigt-Nord-Stream-2-Projekt-article19973416.html

Тагове: ; ; ; ;