Политологът, президент на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов в разговор с RT коментира информацията за това, че Пентагонът е подготвил план за превантивен удар по военните обекти на Северна Корея.

Според експерта, страните си прехвърлят заплахи, но едва ли ще пристъпят към реални действия.
«Двете страни блъфират. Но това е само в дадения момент. Загубите и при двата сценария ще бъдат много сериозни.
Ако САЩ ударят по КНДР, това ще бъде не просто сериозен удар в региона. Проблемът тук не е в ядреното въоръжение, а в артилерията, в укрепените райони. Т.е. ще се наложи да се провежда пълноценна наземна операция с участието на американските войски, при това ще предстои продължителен процес на овладяване на укрепените райони.
Никой не иска подобен род военни действия с изключително висок риск от грамадни военни загуби», счита политологът.

Абзалов отбеляза, че КНДР има достатъчен брой ракети със среден и малък радиус на действие, затова основната цел, вероятно, ще бъде не американският остров Гуам, а атака по Япония и Южна Корея.

Ако ударът по Гуам все пак бъде осъществен, то Северна Корея я очакват задушаващи санкции.

«Техните балистични ракетоносители не са достатъчни, за да могат ефективно и точно да осъществят военен удар по територията на САЩ. Дори ако се предположи, че се опитат да ударят Гуам, това също изисква достатъчно сериозна точност…

Ако ударът е налице, трябва да се осъзнае, че в този случай ще става дума за задушаващи санкции, свързани с ограничаване на импорта на мазут и на експорта от територията на КНДР на въглища.

Това може да доведе до сериозни последствия, които на този етап не бяха обозначени в рамките на икономическата част на санкциите.

Считам, че двете страни се опитват да натрупват риторика, но реалните военни действия не са изгодни за всяка една от тях», подчерта експертът.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ;