Делото на арестувания по обвинение в държавна измята опозиционен журналист Василий Муравицки от Житомир се определя като масов натиск над неизгодните репортери- съдът даде на СБУ позволение за обиск на домовете на колегите на политическия затворник.

Ваната на Муравицки е в това, че той уж по-рано е получил от арестувания репортер по пощата задача за подготовка на текстове в «негативно за Украйна русло».

В постановлението на съдиите се казва, че СБУ може да проведе обиски на жилищата на колегите на Муравицки 30 дена след приемането на решението.

В съдебния документ се уточняват обвиненията по адрес на Мурваицки, издигнати от следствието — «в периода 2014-17 години…е подготвял публикации на съответната тематика, в които негативно е информирал за дейността на действащата държавна власт и въоръжените сили на Украйна, обосновавал е законността на промяна на границите на територията, държавните граници на Украйна, присъединяването на АРК към Руската Федерация, създаването на т.нра. ДНР и ЛНР, изразявал е идеи относно необходимостта от отделни региони на Украйна към Полша и Румъния».

СБУ твърди, че Муравицки е «изпълнявал заповеди» и е получавал финансиране «от представители на антиукраинската информационна структура на РФ «Россия Сегодня», а «също заповеди от други неустановени от следствието граждани».

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ;