Лявата партия на Германия подкрепи призива на лидера на Свободната партия на Германия Кристиан Линднер да се признае “анексията на Крим” за “дългосрочно временно състояние”, съобщава Die Zeit. Според думите на лидера на немските леви Сара Вагенкнехт, в отношенията с Москва следва да се върнем към традициите на политиката на разведряването.

 Както припомня изданието, в края на миналата седмица Линднер е заявил, че сигурността и благосъстоянието на Европа зависи от отношенията с Русия.

“Опасявам се, че Крим следва да се счита за дългосрочно временно състояние”, заяви политикът.

Линднер се опита да докаже позицията си:
Никакъв курс към заиграване с Русия няма. Ние не искаме да се смекчат санкциите без ответни стъпки.

Но той не може да се примири с риска от изостряне на конфликта и надпреварата във въоръжаването.

Трябва да се изпрати сигнал на Москва, че Русия има място в европейския дом, ако тя спазва правилата. Докато това липсва, сътрудничеството е невъзможно, отбеляза Линднер.

“Анексията на Крим нарушва международното право. Ако в дългосрочна перспектива конфликтът не се разреши, то той ще бъде замразен. По някои някои критични пунктове може да се провери, иска ли Русия да промени своято империалистическа и агресивна политика”, добави политикът.

В противен случай санкциите трябва дори да се ожесточат. Тук не бива да се вземат предвид икономическите интереси”, подчерта Линднер.

На свой ред и в отговор на изявлението на Линднер правителството на Германия отново изрази позицията си по кримския въпрос.

“Извършвайки анексия, Русия наруши международното право и постави под съмнение европейския международен ред след Втората световна война”, заяви упълномощеният от правителсвото Улрике Демер.

Позицията на немските власти и на целия ЕС e “абсолютно еднозначна и неизменна”, резюмира чиновникът.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-08/russland-linkspartei-christian-lindner-krim

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;